diumenge, 20 de desembre del 2009

Tancament de l’assignatura i avaluació


Personalment, m’ha costat una mica utilitzar el bloc com a eina de treball individual en relació a l’assignatura, potser perquè no hi estic habituada, però considero que pot ser una eina de treball útil. També penso que un dels handicaps que he trobat, és la falta de temps. Molts aspectes de treball relacionats amb el bloc s’haurien de millorar i el resultat que he obtingut no ha estat el que m’hauria agradat. Però això és el que passa, quan hi ha un temps limitat per fer les coses i quan en fem moltes i no només una. Però del que es tracta ara, és, que els coneixements adquirits, els poguem aplicar en un futur d’una forma més adequada i que aprenem dels nostres “errors” o més ben dit de les “nostres pràctiques”.

Un cop hagi acabat l’assignatura, utilitzaré aquest blog com a portafolis del curs. En algun moment determinat, segurament també faré consultes a altres blogs en relació a temes d’interculturalitat i sobretot la idea és crear un blog per tal d’utilitzar-lo amb els meus alumnes, ja que m’ha semblat una eina útil i interessant a partir de la qual es pot treballar moltes coses diferents.

També m’agradaria destacar que el treball que hem fet relacionat amb les webquest, m’ha permès conèixer que existeix un banc d’activitats molt gran, relacionat amb la interculturalitat i amb altres temes que estan a punt per ser utilitzats a les alues i que també és molt fàcil crear-ne de nous que s’adequin més a les nostres necessitats específiques.

Respecte a les PACs en general, penso que sí que ens han ajudat a assolir els aprenentatges, i sobretot m’ha agradat l’enfocament pràctic de l’assignatura, ja que a part d’aprenedre i ampliar coneixements teòrics relacionats amb la interculturalitat, m’ha permès aprenedre eines i recursos per utilitzar en la meva activitat professional diària, ja sigui des del punt de vista del psicopedagog i la interculturalitat, com des del punt de vista del mestre a l’escola, que és la meva feina actual.
Si he de ser sincera, a mida que hem anat fent les PACs, l’assignatura m’ha anat agradant més i al final estic satisfeta del que he après en ella.

diumenge, 13 de desembre del 2009

Avaluació de recursos per treballar la interculturalitat en línea


El recurs avaluat és una webquest que podem trobar indexada a la base de dades de la pàgina de la Comunitat catalana de webquest (http://webquest.xtec.cat/enlla/ ) , dins l'apartat "Acollida i multiculturalitat". Es tracta de la webquest I tu, d’on ets? , a la qual podeu accedir en aquesta pàgina: http://www.xtec.cat/~efebrer/Itudonets.htm

La webquest conté tots els apartats propis d’aquest recurs: introducció, tasca, procés, avaluació, conclusió, crèdits i guia didàctica.
A l’apartat de la guia didàctica podem trobar informació introductòria sobre les webquest, on ens explica que l’objectiu d’aquests entorns és combinar els continguts curriculars, en aquest cas relacionats amb la interculturalitat, amb l’ús de les TIC.

L’objectiu de la webquest és conèixer les diferències entre les cultures d’origen dels alumnes d’una mateixa aula, tenint en compte la diversitat cultural que hi trobem.
La webquest treballa continguts relacionats amb la interculturalitat ja que posa l’accent en la interrelació, el dinamisme, el canvi i la reciprocitat d’alumnes de diferents cultures. També té present l’objectiu de la interculturalitat, que és la comunicació i la comprensió dels altres, sense imposar-los els nostres valors ni identificar-nos necessàriament amb els d’ells. És important estar obert a l’altre, reconèixer-ne la dignitat, no discriminar-lo ni segregar-lo; el respecte i la tolerància han de ser mutus. Tots aquests aspectes es poden aconseguir fent el treball que ens proposa la webquest, ja que es tracta de conèixer coses de les altres cultures i fer una posada en comú per tal de compartir i ampliar la informació.

Podríem dir que la webquest, parteix d'un model d'integració pluriculturalista, ja que pren la interculturalitat com un valor i si parlem del nivell d’interculturalitat, està orientada a un nivell bàsic o d’intercanvi de coneixements sobre les diverses cultures, el qual, permet la comprensió mútua mínima, sense la qual no és possible el diàleg entre grups culturals diversos. Es tracta d’ un nivell proper a la multiculturalitat, és a dir, a la coexistència entre manifestacions culturals diverses, amb un mínim d’interacció.

A través de la tasca que demana la webquest, podem utilitzar la metodologia del treball en equip, que fomenta l’aprenentatge cooperatiu.

Els aspectes comentats fins ara, fan que aquest recurs sigui adient per treballar la interculturalitat amb els alumnes, tot i així, seria necessari fer algunes modificacions per a que fós un recurs totalment adequat als alumnes de primària, que són a qui va dirigida l’activitat.
Caldria que es treballés el tema de la interculturalitat d'una manera més transversal i que a l’apartat de l’avaluació s’hi afegís algun ítem relacionat amb els continguts propiament relacionats amb la interculturalitat.
També caldria comprovar i assegurar que tots els links portin a una pàgina concreta que no mostrin error i que a les pàgines linkades, no hi hagués anuncis no adequats per als alumnes i a on hi poden accedir, fent un click.
A partir de les pàgines d’informació linkades, és una mica dífícil que els alumnes puguin desenvolupar autònomament la tasca de selecció de la informació important i necessària, per tant s’hauria de buscar pàgines, on la informació que es troba, sigui adequada a la seva edat.
Concluint, podríem dir que aquesta Webquest, seria un recurs per treballar la interculturalitat a l’aula amb els alumnes, si modifiquéssim els aspectes destacats anteriorment.

dimecres, 9 de desembre del 2009

Seguiment i evolució de la webquest

Aquesta segona PAC enfocada a elaborar una webquest ha estat molt enriquidora i m’ha agradat que fós pràctica. Personalment coneixia l’existència de les webquest, però mai n’havia elaborat o utilitzat una.
Després d’haver fet aquesta pràctica, penso que les webquest són un recurs molt útil per treballar amb els nostres alumnes, tant pel que fa al tema de la interculturalitat, com pel que fa a molts altres temes i quina millor manera d’aprendre a utilitzar-la i d’explorar-la per tal d’incorporar-la en el dia a dia de les escoles i instituts, que creant-ne una.
Tot i així cal dir que no tot ha estat tan fàcil, m’agradaria destacar els “petits” entrebancs que hem tingut amb el tema tècnic (coses de les noves tecnologies). En un primer moment, no podíem modificar ni afegir més apartats al primer espai webquest que havíem registrat. Un cop solucionat aquest tema, creant un nou espai webquest, ens hem anat trobant altres problemes tècnics, com per exemple, no poder fer l’enllaç correcte de la guia didàctica.

Les webquest són un recurs molt motivador per als alumnes ja que treballant a través d’ elles utilitzen les noves tecnologies i tenen accés a materials informatius motivadors, com poden ser vídeos com els que hem inclòs en alguns dels vincles, fotografies,...
La informació que es pot trobar a internet ens pot ser molt útil, sempre i quan l’haguem triada correctament, per tal de treballar el tema de la interculturalitat amb els nostres alumnes.

Considerem que la nostra webquest es situaria en un nivell d’interculturalitat bàsic o d’intercanvi de coneixements, ja que els alumnes a través de la wequest coneixeran els jocs típics i informació general d’altres països, treballant de manera cooperativa amb els seus companys d’aula.

El treball en grup moltes vegades resulta díficil sobretot al principi, ja que costa posar-se en marxa, però un cop posat el fil a l’agulla, amb l’aportació dels diferents membres del grup s’aconsegueix un resultat satisfactori i diferent al que es podria aconseguir treballant individualment.
El primer pas va ser proposar el tema de la webquest i a partir de l’acceptació de totes les del grup, ens vam posar a treballar. El següent pas va ser anar omplint la plantilla amb els diferents apartats i per últim un cop recollida tota la informació i recursos necessaris (links, fotografies, videos,...) ho vam anar passant a l’espai wequest.