diumenge, 13 de desembre del 2009

Avaluació de recursos per treballar la interculturalitat en línea


El recurs avaluat és una webquest que podem trobar indexada a la base de dades de la pàgina de la Comunitat catalana de webquest (http://webquest.xtec.cat/enlla/ ) , dins l'apartat "Acollida i multiculturalitat". Es tracta de la webquest I tu, d’on ets? , a la qual podeu accedir en aquesta pàgina: http://www.xtec.cat/~efebrer/Itudonets.htm

La webquest conté tots els apartats propis d’aquest recurs: introducció, tasca, procés, avaluació, conclusió, crèdits i guia didàctica.
A l’apartat de la guia didàctica podem trobar informació introductòria sobre les webquest, on ens explica que l’objectiu d’aquests entorns és combinar els continguts curriculars, en aquest cas relacionats amb la interculturalitat, amb l’ús de les TIC.

L’objectiu de la webquest és conèixer les diferències entre les cultures d’origen dels alumnes d’una mateixa aula, tenint en compte la diversitat cultural que hi trobem.
La webquest treballa continguts relacionats amb la interculturalitat ja que posa l’accent en la interrelació, el dinamisme, el canvi i la reciprocitat d’alumnes de diferents cultures. També té present l’objectiu de la interculturalitat, que és la comunicació i la comprensió dels altres, sense imposar-los els nostres valors ni identificar-nos necessàriament amb els d’ells. És important estar obert a l’altre, reconèixer-ne la dignitat, no discriminar-lo ni segregar-lo; el respecte i la tolerància han de ser mutus. Tots aquests aspectes es poden aconseguir fent el treball que ens proposa la webquest, ja que es tracta de conèixer coses de les altres cultures i fer una posada en comú per tal de compartir i ampliar la informació.

Podríem dir que la webquest, parteix d'un model d'integració pluriculturalista, ja que pren la interculturalitat com un valor i si parlem del nivell d’interculturalitat, està orientada a un nivell bàsic o d’intercanvi de coneixements sobre les diverses cultures, el qual, permet la comprensió mútua mínima, sense la qual no és possible el diàleg entre grups culturals diversos. Es tracta d’ un nivell proper a la multiculturalitat, és a dir, a la coexistència entre manifestacions culturals diverses, amb un mínim d’interacció.

A través de la tasca que demana la webquest, podem utilitzar la metodologia del treball en equip, que fomenta l’aprenentatge cooperatiu.

Els aspectes comentats fins ara, fan que aquest recurs sigui adient per treballar la interculturalitat amb els alumnes, tot i així, seria necessari fer algunes modificacions per a que fós un recurs totalment adequat als alumnes de primària, que són a qui va dirigida l’activitat.
Caldria que es treballés el tema de la interculturalitat d'una manera més transversal i que a l’apartat de l’avaluació s’hi afegís algun ítem relacionat amb els continguts propiament relacionats amb la interculturalitat.
També caldria comprovar i assegurar que tots els links portin a una pàgina concreta que no mostrin error i que a les pàgines linkades, no hi hagués anuncis no adequats per als alumnes i a on hi poden accedir, fent un click.
A partir de les pàgines d’informació linkades, és una mica dífícil que els alumnes puguin desenvolupar autònomament la tasca de selecció de la informació important i necessària, per tant s’hauria de buscar pàgines, on la informació que es troba, sigui adequada a la seva edat.
Concluint, podríem dir que aquesta Webquest, seria un recurs per treballar la interculturalitat a l’aula amb els alumnes, si modifiquéssim els aspectes destacats anteriorment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada